fbpx

Dagbesteding voor blinde/slechtziende mensen

Toon mijn favorieten

Dagbesteding voor blinde / slechtziende mensen.

Wanneer je blind of slechtziend bent loop je in het dagelijks leven tegen een aantal zaken aan maar dat betekend niet meteen dat je niet kunt meedraaien met “ziende mensen” op een normale werkplek.

Wanneer er echter sprake is van meer dan alleen blindheid of slechtziendheid dan kan dagbesteding uitkomst bieden.

Je hebt bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of psychische aandoening en bent daarnaast blind/slechtziend. Dan is het wel belangrijk dat je een plek vindt die hierop is ingesteld. Dit ligt niet perse aan de soort dagbesteding die geboden wordt maar heeft meer te maken met de soort begeleiding die wordt geboden. Het is bij dagbesteding voor blinde/slechtziende mensen handig wanneer de groepen wat kleiner zijn of er zelfs sprake is van individuele begeleiding, al dan niet door gebruik te maken van speciale hulpmiddelen.

Je zult als blinde/slechtziende nu eenmaal wat meer hulp nodig hebben van de begeleiding maar die helpen je graag.

Ook is het prettig wanneer de ruimtes ruim zijn ingericht met weinig uitstekende objecten en waar alles een vaste plek heeft en het is natuurlijk helemaal fijn als er lotgenoten werken, zo voel je je minder snel eenzaam en sneller op je plek.

Wil je weten of er ook aanbieders zijn van dagbesteding voor blinde/slechtziende mensen bij jou in de buurt? Ga dan snel naar onze zoekbalk, vul je plaatsnaam of postcode in en vind die plek.!

Wat voor soort hulp wordt er geboden bij dagbesteding voor blinde/slechtziende mensen?

De soort begeleiding die je krijgt hangt natuurlijk erg samen met de mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers en het soort werk wat er word uitgevoerd.

Wanneer je niet goed kunt zien wat er gebeurt val je snel buiten de groep. De juiste begeleiding speelt hierop in en zorgt dat ook jij tot je recht komt.

Bij mensen die naast een andere beperking ook blind of slechtziend zijn is extra aandacht erg belangrijk. Een begripvolle begeleider die jou kan uitleggen wat er om je heen gebeurt, wat er van je verwacht wordt en die jou begrijpt wanneer jij iets wilt delen.

Daarnaast is het voor dove/slechtziende mensen erg fijn wanneer de diverse hulpmiddelen met braille te herkennen zijn.

dagbesteding voor blinde/slechtziende mensen

De dagbesteding is altijd afgestemd op de individuele behoefte van een persoon die blind/slechtziend is. Dit houdt onder meer in dat er een flexibel dagbesteding aanbod is met verschillende activiteiten die aansluiten bij de mogelijkheden en behoeften van de cliënt. Er wordt gezocht naar activiteiten die bijvoorbeeld; iemand prikkelen, stimuleren, activeren, rust geven of uitdagen. In de begeleiding wordt ook rekening gehouden met de beperkingen en de behoeften op andere vlakken, zoals extra verzorging, veiligheid en structuur.

Activiteiten dagbesteding voor blinde/slechtziende mensen

Weten wat je gaat doen, hoe, maar vooral waar en met wie is voor mensen die blind of slechtziend zijn erg fijn. Hier wordt in de begeleiding van de cliënt en de activiteiten extra rekening mee gehouden. Activiteiten kunnen zijn:

  • Creatieve activiteiten
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Sporten
  • Spelen
  • Lezen (natuurlijk in braille)
  • Huishoudelijke activiteiten
  • Of groenactiviteiten