fbpx

Dagbesteding voor gehandicapten

Toon mijn favorieten

Gehandicapten willen ook graag een leven leiden wat past bij hun wensen en mogelijkheden. Wat dagbesteding voor gehandicapten inhoud vindt je hier!

Het doel van dagbesteding voor gehandicapten is om hen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun vraag zo prettig en zelfstandig mogelijk te leven. De begeleiding biedt zorg en ondersteuning aan mensen met verschillende soorten beperkingen. Het gaat hier om diverse functiebeperkingen. 

Denk bijvoorbeeld aan:

Deel uitmaken van de samenleving wilt iedereen. Voor gehandicapten kan dit in sommige gevallen erg lastig zijn. Aan de eisen van regulier werk voldoen ze vaak niet en het uitvoeren van vrijwilligerswerk gaat in veel gevallen wel maar onder begeleiding. Voor veel gehandicapten is dagbesteding in dit geval ideaal. Zo is er toch een manier waarop zij een actieve rol kunnen spelen in de samenleving.

Dagbesteding voor verstandelijk- of lichamelijk gehandicapten.

Iedereen wilt zijn of haar dag zo zinvol mogelijk invullen. Zo ook mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap. Wanneer duidelijk is wat iemand wilt en kan, kun je bij JouwNieuwePlek op zoek gaan naar de passende plek!

Jongeren met een handicap kunnen na school nog gewoon verder leren. Vaak gaat leren en werken dan samen. Er wordt, in samenspraak met de docenten, gezocht naar een passende stageplek. Deze stage kan plaatsvinden bij een aangepaste werkplek binnen een regulier bedrijf maar vind ook vaak plaats binnen een dagbesteding.  De deelnemer word in dit geval aan een vaste begeleider gekoppeld. Samen wordt er gekeken naar de mogelijkheden en worden er diverse leerdoelen opgesteld. Na afloop van de stageperiode is er vaak de mogelijkheid om door te stromen naar een vast dienstverband, op de werkplek of op de dagbesteding.

Waar iemand ook werkt of dagbesteding krijgt, de nadruk ligt hierbij altijd op wat iemand wél kan, niet op wat iemand niet kan.

In Nederland zijn ook steeds meer publiek toegankelijke bedrijven te vinden waar gehandicapten werken. Denk aan ateliers, lunchrooms, grand café’s, buurtsupers en kinderboerderijen.

Activiteiten dagbesteding voor gehandicapten.

Een handicap zegt lang niet alles over wie iemand is of wat iemand kan. Dagbesteding voor gehandicapten is erg belangrijk. Op een zinvolle en leuke manier bezig zijn, het bijdragen aan een groepsproces of het je nuttig voelen zijn hierbij belangrijke kernwaarden. Een op de mogelijkheden gerichte dagbesteding is voor elke persoon fijn. Zo kan de een meer baat hebben aan rustige en tegelijkertijd stimulerende activiteiten, terwijl de ander liever continu bezig is in bijvoorbeeld een winkel of dieren verzorgt.

De werkzaamheden of activiteiten moeten passen bij de persoon en de handicap. Op JouwNieuwePlek kan je gebruik maken van verschillende filters om de juiste plek voor jou te vinden. Wil jij doen waar je gelukkig van wordt ondanks je beperking? Filter het!

Je kunt onder andere filteren op het type dagbesteding. In welke branche wil jij werkzaam zijn? In welke leeftijdsklasse val je? Welke begeleidingsvorm spreekt jou het meeste aan? Pas hier de filters na het invullen van de gewenste locatie direct toe!