fbpx

Dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte

Toon mijn favorieten

Dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte.

Een chronische ziekte is een ziekte die nooit meer helemaal over gaat. Dit gaat vaak gepaard met functieverlies en heeft ook als gevolg dat je regelmatig contact moet hebben met artsen of zorgverleners.

Wanneer je een chronische ziekte hebt is het dus vaak lastig om te blijven werken en helemaal om een nieuwe baan te vinden. Een chronische ziekte vraagt veel van jou maar vraagt ook aanpassingsvermogen van je collega’s en van je werkgever. Zo kan het zijn dat je, door je chronische ziekte, minder dagen op je werk aanwezig kunt zijn of dat je een aangepaste werkplek nodig hebt en daar is niet altijd ruimte voor.

Heb je een chronische ziekte, loop je tegen dit soort problemen aan en wil je niet stilzitten? Dan is dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte misschien wel wat voor jou.

Het gaat er bij dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte niet zozeer om welke soort dagbesteding het is (bijvoorbeeld; dagbesteding met groen en dier, creatieve dagbesteding, dagbesteding met computers, enzovoorts) maar het gaat er meer om of de locatie is aangepast of kan worden aangepast; of er bijvoorbeeld ruimte is voor hulp bij verschoning of medische handelingen of dat er rekening gehouden kan worden met jouw wisselende mogelijkheden en energie.

Dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte is als categorie niet ruim vertegenwoordigt, toch hebben wij een aantal aanbieders gevonden die dit soort zorg wel bieden.

Wil je weten of er ook aanbieders zijn dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte bij jou in de buurt? Ga dan snel naar onze zoekbalk, vul je plaatsnaam of postcode in en vind die plek.!

Gevolgen van een chronische ziekte?

Een chronische ziekte of aandoening brengt vaak een gevoel van verlies met zich mee. Dit heeft een enorme impact op de persoon in kwestie. Kenmerken die vaak in verband worden gebracht bij mensen met een chronische ziekte zijn o.a.:

  • Gevoelig voor bepaalde prikkels, zoals geluiden, pijn of emoties
  • Problemen op sociaal gebied
  • Soms erg afstandelijk aan de oppervlakte maar open bij echte interesse.

Door een progressieve aandoening kunnen in sommige gevallen ook psychische problemen ontstaan, zoals depressies, angsten of dwangmatigheid. Begrip en een open houding kunnen wonderen verrichten.

dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte

Het is belangrijk dat de begeleiding rekening houd met het karakter van de ziekte/ aandoening. Vaak is er sprake van goede en minder goede dagen. Het is fijn wanneer de werkdruk / omstandigheden hierop kunnen worden aangepast. Ook is het fijn wanneer er de mogelijkheid is tot verzorging of hulp bij (kleine) medische handelingen.

Het allerbelangrijkst blijft; de deelnemer is niet zijn of haar ziekte maar een gewoon persoon in een buitengewone situatie.

Activiteiten dagbesteding voor mensen met een chronische ziekte

Een ruime, goed ingerichte werkplek is voor mensen met een chronische ziekte erg fijn. Hier wordt in de begeleiding van de cliënt en de activiteiten extra rekening mee gehouden. Activiteiten kunnen zijn:

  • Creatieve activiteiten
  • Spelen
  • Koken
  • Ambachtelijk werk
  • Computer / ict werk