fbpx

dagbesteding voor dove/slechthorende mensen

Toon mijn favorieten

dagbesteding voor dove/slechthorende mensen.

Wanneer je doof of slechthorend bent loop je in het dagelijks leven tegen een aantal zaken aan maar dat betekend niet meteen dat je niet kunt meedraaien met “horende mensen” op een normale werkplek. Wanneer er echter sprake is van meer dan alleen doofheid of slechthorendheid dan kan dagbesteding uitkomst bieden.

Je hebt bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of psychische aandoening en bent daarnaast doof/slechthorend. Dan is het wel belangrijk dat je een plek vindt die hierop is ingesteld. Dit ligt niet perse aan de soort dagbesteding voor dove/slechthorende mensen die geboden wordt ( dagbesteding met groen en dier, creatieve dagbesteding, dagbesteding met handarbeid, enzovoorts) maar heeft meer te maken met de soort begeleiding die wordt geboden. Het is bij dagbesteding voor dove/slechthorende mensen handig wanneer de groepen wat kleiner zijn of er zelfs sprake is van individuele begeleiding, al dan niet door gebruik te maken van gebarentaal.

Ook is het prettig wanneer de ruimtes ruim ingericht zijn met heldere zichtlijnen en het is natuurlijk helemaal fijn als er lotgenoten werken, zo voel je je minder snel eenzaam en sneller op je plek.

Wil je weten of er ook aanbieders zijn van dagbesteding voor dove/slechthorende mensen bij jou in de buurt? Ga dan snel naar onze zoekbalk, vul je plaatsnaam of postcode in en vind die plek!

Wat voor soort hulp wordt er geboden bij dagbesteding voor dove/slechthorende mensen?

De soort begeleiding die je krijgt hangt natuurlijk erg samen met de mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers en het soort werk wat er word uitgevoerd.

Bij mensen die naast een andere beperking ook doof of slechthorend zijn is extra aandacht erg belangrijk. een begripvolle begeleider die, het liefst met gebruik van gebarentaal, jou kan uitleggen wat er van je verwacht wordt en die jou begrijpt wanneer jij iets wilt delen.

Helaas is er nog veel te weinig aandacht voor het gebruik van gebarentaal op de werkvloer maar wij zien gelukkig wel dat er steeds meer aanbieders zijn die ook deze doelgroep kunnen helpen.

dagbesteding voor dove/slechthorende mensen

De dagbesteding is altijd afgestemd op de individuele behoefte van een persoon die slechthorend is. Dit houdt onder meer in dat er een flexibel dagbesteding aanbod is met verschillende activiteiten die aansluiten bij de mogelijkheden en behoeften van de cliënt. Er wordt gezocht naar activiteiten die bijvoorbeeld; iemand prikkelen, stimuleren, activeren, rust geven of uitdagen. In de begeleiding wordt ook rekening gehouden met de beperkingen en de behoeften op andere vlakken, zoals extra verzorging, veiligheid en structuur.

Activiteiten dagbesteding voor dove/slechthorende mensen

Weten wat je elke dag gaat doen, hoe, waar en met wie is voor mensen die een andere beperking hebben en doof of  slechthorend zijn erg fijn. Hier wordt in de begeleiding van de cliënt en de activiteiten extra rekening mee gehouden. Activiteiten kunnen zijn:

  • Creatieve activiteiten
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Sporten
  • Spelen
  • Lezen
  • Schrijven
  • Huishoudelijke activiteiten
  • Of groenactiviteiten