fbpx

Wat is arbeidsmatige dagbesteding?

Toon mijn favorieten

Er bestaan verschillende vormen van dagbesteding, wat houdt arbeidsmatige dagbesteding in? Hier is het antwoord!

Bij arbeidsmatige dagbesteding werkt iemand in een passende bedrijfsomgeving met verantwoordelijkheid voor bepaalde taken. De cliënt leert hier bijvoorbeeld om taken in een vastgezet tijdsbestek uit te voeren en af te ronden.

Denk hierbij aan werkgerichte activiteiten, zoals werken in een winkel, in de of groenvoorziening op een zorgboerderij. Misschien word je bijrijder, kun je werken in een spoelkeuken of helpen in de catering. Andere werkplekken zijn bijvoorbeeld kunstateliers, print/copy shops, of een productiebedrijf. Door het volgen van arbeidsmatige dagbesteding kan ook een belangrijke verschuiving plaatsvinden van werken in een activiteitencentrum van de instelling naar een plek meer binnen de samenleving.

Voor wie is arbeidsmatige dagbesteding?

Bij arbeidsmatige dagbesteding werk je meestal samen met begeleiding in een groep. Arbeidsmatige dagbesteding is geschikt voor jou:

  • Als je (nog) niet in een gewone baan kunt werken.
  • Als je begeleiding nodig hebt tijdens het werk.

Je kunt het vergelijken met beschut of beschermd werken in de sociale werkvoorziening.

Bij deze vorm van dagbesteding worden activiteiten met een arbeidsmatig karakter uitgevoerd. Deze vorm van dagbesteding biedt werkmogelijkheden aan vele mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychiatrische beperking.

Werkzaamheden arbeidsmatige dagbesteding

Als je kiest voor arbeidsmatige dagbesteding wil je natuurlijk weten wat je te wachten staat. Wat ga je doen op een dag en welke werkzaamheden zijn er mogelijk? Dit verschilt per locatie.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Het klaarmaken van mail: brieven of folders vouwen en in enveloppen doen of etiketten plakken.
  • Inpakwerkzaamheden.
  • Het ondersteunen van horecapersoneel.
  • Oogsten, sorteren en inpakken van groenten en fruit.
  • Inbinden en lamineren van drukwerk.
  • Schuren en lakken van handzame objecten of het brandschilderen van hout.
  • Montagewerkzaamheden.

Deze werkzaamheden zijn mogelijk op een werkplaats op de dagbesteding of op locatie bij een ondernemer zelf. Het is dan mogelijk dat er een begeleider met een cliënt mee gaat om kwaliteit of veiligheid te waarborgen.

Wat kan iemand aan?

Kijk samen met de begeleiding goed naar wat iemand aan kan. Wordt iemand heel gelukkig van werken in een hotel maar is 5 dagen te belastend? Dan is het voor die persoon misschien beter om in deeltijd te werken of om 2 dagen in het hotel te werken en 2 dagen op een plek waar de belasting minder groot is, in het atelier bijvoorbeeld.

Keuze dagbesteding

Het kiezen van de juiste vorm van dagbesteding is geen gemakkelijke. Zo heb je naast arbeidsmatige dagbesteding ook ontwikkelingsgerichte dagbesteding en belevingsgerichte dagbesteding. Wat de beste plek voor werk of dagbesteding is? Kijk goed naar wat elke locatie biedt en overleg met de mensen die jou het beste kennen. Jouw nieuwe plek moet voor jou goed aanvoelen!