fbpx

Dagbesteding voor ouderen

Toon mijn favorieten
16 februari 2021

Dagbesteding voor ouderen

Dagbesteding voor ouderen kan in veel opzichten verschillen van dagbesteding bij een beperking of dagbesteding bij niet aangeboren hersenletsel.

Toch zijn er ook veel overeenkomsten; er wordt uitgegaan van de mogelijkheden van de deelnemers en de beleving staat in de meeste gevallen centraal.

Op ons platform bieden wij een aanbod van dagbesteding voor drie groepen ouderen;

 • Ouderen met een aangeboren beperking of (bijv.) niet aangeboren hersenletsel die al een langere tijd worden begeleid binnen de zorg.
 • Ouderen met dementie gerelateerde problematiek.  (voor meer info hierover klik hier..)
 • Ouderen die altijd een zelfstandig leven hebben gehad en nu behoefte hebben aan een nieuwe invulling van hun dagen.

In Nederland zijn op dit moment zo’n 1.3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar, ruim de helft van deze mensen zegt zich regelmatig eenzaam te voelen. Dagbesteding voor ouderen richt zich voornamelijk op het bestrijden van deze eenzaamheid en wij, als JouwNieuwePlek, willen hier graag aan meehelpen. Daarom hebben wij ook deze doelgroep meegenomen op ons platform.

Zoals gezegd is dagbesteding voor ouderen voornamelijk gericht op het wegnemen of voorkomen van een gevoel van eenzaamheid. Het draait hier dan ook voornamelijk om het samenzijn;

 • Samen koffie drinken.
 • Samen een spelletje spelen.
 • Samen eten koken.
 • Samen een stukje wandelen of gewoon even samen buiten op een bankje zitten.

Naast het bestrijden van de eenzaamheid richt dagbesteding voor ouderen zich ook op het actief blijven van de deelnemers; actief blijven van geest maar ook actief blijven qua beweging of betrokkenheid bij de samenleving.

dagbesteding voor ouderen

 

Dagbesteding voor ouderen

Activiteiten die hierbij passen;

 • Bewegingsactiviteiten zoals ouderen gym, volksdansen, biljarten of andere spelsporten.
 • Geheugenspelletjes, bijvoorbeeld met foto’s of puzzels.
 • Knutselen en creatieve activiteiten; zoals breien of schilderen.
 • Het onderhouden van een collectieve volkstuin.

Veranderingen in dagbesteding voor ouderen

Bij dagbesteding voor ouderen heeft men vaak het beeld van de klassieke bejaardenhuis setting maar er is de laatste jaren enorm veel veranderd. Niet alleen binnen de samenleving maar ook in de manier waarop mensen hun leven op latere leeftijd willen inrichten.

Zo vinden er steeds vaker vernieuwende activiteiten plaats zoals;

 • Computerclubs.
 • Fotografie of film groepen.
 • of een heus Rock koor.

Hiernaast worden er in steeds meer gemeenten initiatieven gestart waarbij vrijwilligers naar de mensen toe gaan om hen in hun eigen omgeving contact te bieden, te helpen bij kleine klusjes of om samen boodschappen te doen.

Ook de komst van het internet heeft veel bijgedragen aan de mogelijkheden om ouderen uit hun isolement te halen. Niet alleen zijn er trainingsgroepen waar ouderen leren om via het internet contacten te leggen met elkaar maar er vinden, mede door de komst van het Coronavirus, ook steeds vaker digitale huisbezoeken plaats waarbij vrijwilligers op regelmatige basis even contact hebben met de ouderen via de chat of via beeldbellen.

Veel vormen van dagbesteding voor ouderen kunnen worden vergoed vanuit de WMO, hiervoor kunt u terecht bij het WMO loket van uw gemeente maar er zijn ook gemeenten met een speciaal ouderen loket.

Wil jij ook graag weten welke mogelijkheden er in jouw omgeving zijn?

Op JouwNieuwePlek.nl vind je snel en eenvoudig een aantal aanbieders van dagbesteding bij jou in de buurt.