fbpx

Dagbesteding voor ouderen

Toon mijn favorieten

Er bestaan verschillende type dagbesteding.
Zo ook voor dagbesteding voor ouderen.

Je hebt verschillende soorte dagbesteding. Zo ook dagbesteding voor ouderen. Bij dagbesteding voor ouderen gaat het vooral om creativiteit en lekker bezig zijn. Op Jouw Nieuwe Plek vind je dan ook alle locaties in Nederland die dagbesteding voor ouderen aanbieden.

Wanneer er geen sprake is van een beperking kan dagbesteding voor ouderen in veel opzichten verschillen van dagbesteding bij een verstandelijke beperking of dagbesteding bij niet aangeboren hersenletsel. Toch zijn er ook veel overeenkomsten; er wordt bij dagbesteding voor ouderen uitgegaan van de mogelijkheden en de beleving van de deelnemers staat in de meeste gevallen centraal.

JouwNieuwePlek biedt een helder overzicht

Op ons platform bieden wij een overzicht van dagbesteding voor drie groepen ouderen;

 • dagbesteding voor ouderen met een aangeboren beperking of (bijv.) niet aangeboren hersenletsel die al een langere tijd worden begeleid binnen de zorg
 • dagbesteding voor ouderen met dementie gerelateerde problematiek.
 • dagbesteding voor ouderen die altijd een zelfstandig leven hebben geleid en nu gewoon behoefte hebben aan een nieuwe invulling van hun dagen

In Nederland zijn op dit moment zo’n 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar, ruim de helft van deze mensen zegt zich regelmatig eenzaam te voelen. Dagbesteding voor ouderen richt zich voornamelijk op het bestrijden van deze eenzaamheid en wij, als JouwNieuwePlek, willen hier graag aan meehelpen. Daarom hebben wij ook deze doelgroep meegenomen op ons platform.

Zoals gezegd is dagbesteding voor ouderen voornamelijk gericht op het wegnemen of voorkomen van een gevoel van eenzaamheid. Het draait hier dan ook voornamelijk om het samenzijn;

 • Samen koffie drinken
 • Samen een spelletje spelen
 • Samen eten koken
 • Samen een stukje wandelen of gewoon even samen buiten op een bankje zitten

Naast het bestrijden van eenzaamheid richt dagbesteding voor ouderen zich ook op het actief blijven van de deelnemers; actief blijven van geest, maar ook actief blijven qua beweging of betrokkenheid bij de samenleving.

Activiteiten die bij dagbesteding voor ouderen passen zijn;

 • Bewegingsactiviteiten zoals ouderen gym, volksdansen, biljarten of andere spelsporten.
 • Geheugenspelletjes, bijvoorbeeld met foto’s of puzzels.
 • Knutselen en creatieve activiteiten; zoals breien of schilderen.
 • Het onderhouden van een collectieve volkstuin.

Bij de reguliere dagbesteding voor ouderen heeft men vaak het beeld van een klassieke bejaardenhuis setting, maar er is de laatste jaren enorm veel veranderd. Niet alleen binnen de samenleving, maar ook in de manier waarop mensen hun leven op latere leeftijd willen inrichten. Zo vinden er steeds vaker vernieuwende activiteiten plaats zoals computerclubs, fotografie of film groepen of een heus Rock koor.

Hiernaast worden er in steeds meer gemeenten initiatieven gestart waarbij vrijwilligers naar de mensen toe gaan om hen in hun eigen omgeving contact te bieden, te helpen bij kleine klusjes of om samen boodschappen te doen.

Ook de komst van het internet heeft veel bijgedragen aan de mogelijkheden om ouderen uit hun isolement te halen. Niet alleen zijn er trainingsgroepen waar ouderen leren om via het internet contacten te leggen maar er vinden ook steeds vaker digitale huisbezoeken plaats waarbij vrijwilligers op regelmatige basis even contact hebben met de ouderen via de chat of via beeldbellen.

Veel vormen van dagbesteding voor ouderen kunnen worden vergoed vanuit de WMO, hiervoor kunt u terecht bij het WMOloket van uw gemeente, maar er zijn ook gemeenten met een speciaal ouderenloket.

Wilt u ook graag weten welke mogelijkheden voor dagbesteding voor ouderen er in uw omgeving zijn? Op JouwNieuwePlek.nl vind je snel en eenvoudig een aantal aanbieders van dagbesteding voor ouderen bij jou in de buurt.

Alle dagbesteding voor dagbesteding voor ouderen op een rij!

Wil je alle dagbesteding voor ouderen locaties bij jou in de buurt bekijken?
Voer dan in het zoekveld je plaatsnaam in en klik op ‘klik & vind’.
Kies boven de resultaten daarna op Leeftijd > Ouderen

Vul postcode of plaatsnaam in

Voor welke doelgroep is dagbesteding voor ouderen geschikt?

De doelgroep bij dagbesteding voor ouderen is heel breed

Iedereen wordt hopelijk ouder of je nu een beperking hebt of niet. Het kan bij het zoeken naar een (nieuwe) vorm van dagbesteding moeilijk zijn om te bepalen waar je je prettig voelt en waar je tussen past. Mocht je hierover twijfelen dan is het altijd een goed idee om van tevoren contact op te nemen met de dagbesteding om jouw wensen goed af te stemmen.