fbpx

Soorten/type dagbesteding

Toon mijn favorieten

Er zijn verschillende soorten/type dagbesteding. We leggen er hier een aantal voor.

1. Belevingsgerichte Dagbesteding:

Dit type dagbesteding richt zich op het creëren van positieve ervaringen en het bevorderen van welzijn door middel van activiteiten die de zintuigen prikkelen. Dit kan onder andere bestaan uit muziektherapie, snoezelen (stimulerende activiteiten in een comfortabele omgeving), aromatherapie, en activiteiten gericht op tastzin, zoals klei- of textielwerk.

2. Creatieve Dagbesteding:

Creatieve dagbesteding omvat activiteiten zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, handwerken, en andere kunst- en ambachtsactiviteiten. Het stimuleert de creativiteit, zelfexpressie en verbetert vaak het gevoel van eigenwaarde.

3. Dagbesteding in de Diensten:

Dit omvat activiteiten in verzorgingshuizen, ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Het kan variëren van het assisteren van verplegend personeel tot het organiseren van recreatieve activiteiten voor de bewoners.

4. Handenarbeid:

Handenarbeid omvat activiteiten zoals houtbewerking, keramiek, en andere vaardigheden waarbij handvaardigheid en precisie vereist zijn. Het kan dienen als therapie en als creatieve uitlaatklep.

5. Horeca:

Dit omvat activiteiten in restaurants, cafés, of cateringdiensten. Cliënten kunnen helpen in de keuken, bediening of zelfs barista-training volgen. Het biedt niet alleen een mogelijkheid voor werk maar ook voor sociale interactie.

6. Sport:

Sportieve dagbesteding omvat diverse activiteiten zoals zwemmen, fitness, yoga, en teamsporten. Het bevordert de fysieke gezondheid, coördinatie en teamgeest.

7. Winkelactiviteiten:

Dit kan variëren van helpen in een plaatselijke winkel tot het runnen van een eigen boetiek of marktkraam. Het biedt ervaring in klantenservice, financiën en voorraadbeheer.

8. Theater:

Theateractiviteiten omvatten toneelstukken, improvisatieworkshops, en zelfs het maken van kostuums en decor. Het stimuleert zelfvertrouwen, expressie en creativiteit.

9. Computers en ICT:

Dit omvat activiteiten zoals computerlessen, grafisch ontwerp, en programmeren. Het helpt deelnemers om digitale vaardigheden te ontwikkelen en kan ook dienen als basis voor toekomstige werkgelegenheid.

10. Groen en Diergerichte Dagbesteding:

Dit omvat tuinieren, dierverzorging, boerderijwerkzaamheden, en activiteiten in natuurreservaten. Het biedt een therapeutisch effect door de band met de natuur en dieren.

Elk van deze soorten dagbesteding kan worden aangepast aan de behoeften en interesses van de deelnemers, en ze kunnen ook vaak worden gecombineerd om een gevarieerd programma te bieden dat deelnemers aanspreekt op verschillende niveaus.