Er bestaan in de dagbesteding verschillende begeleidingsvormen. 1 op 1 begeleiding is soms mogelijk, maar ook bestaat er kleine en grote groepsbegeleiding.
Ieder mens is anders en vind een andere soort begeleiding fijn, gelukkig bestaan er verschillende vormen. De een houdt van veel mensen om zich heen en gezelligheid, hij/zij zal beter passen in een grote groep. De ander houdt van rust om zich heen en voelt zich meer op het gemak in een kleine groep. Weer een ander heeft baat bij de individuele aandacht die een op een begeleiding biedt. De groepsbegeleiding is een belangrijke factor om over na te denken bij het kiezen van een juiste plek voor dagbesteding.
Tijdens de zoektocht naar jouw nieuwe plek is het op onze website mogelijk om te filteren op de begeleidingsvorm. Bekijk hieronder welke het fijnste aanvoelt!
De grootte van de groepsbegeleiding
Grote groepsbegeleiding
Er zijn geen vaste regels maar je kunt ervan uitgaan dat er op een grote groep 7 of meer mensen werken. Meestal is er bij dagbesteding op een grote groep ook sprake van meer begeleiding; 2 begeleiders of meer is hier vrij normaal.
Om goed te gedijen in een grotere groep is het niet alleen belangrijk dat je goed in staat bent om samen te werken, tegen de dynamiek van een grotere groep kunt en niet snel overprikkeld raakt maar er wordt bij het werken in een grote groep ook vaak een zekere mate van zelfstandigheid verwacht. Bij dagbesteding in grotere groepen wordt vaak samengewerkt aan een bepaalde productgroep, denk hierbij aan een:
- kaarsenmakerij
- houtwerkplaats
- papiergroep
- of andere werkplaats
In een grotere groep werken verschillende mensen door en met elkaar, helpen elkaar en vullen elkaar aan waar mogelijk.
Kleine groepsbegeleiding
Een kleine groep bestaat meestal uit 7 of minder deelnemers. Ook hier kunnen 2 begeleiders aanwezig zijn maar er wordt ook vaak gekozen voor 1 begeleider, afhankelijk van de samenstelling van de groep en de werkzaamheden die er worden verricht.
Werken in een kleine groep gebeurt vaak wanneer je meer behoefte hebt aan een rustige omgeving, wanneer je meer begeleiding nodig hebt bij je werkzaamheden of wanneer je niet in staat bent om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Binnen een kleine groep is er soms ook ruimte voor individuele begeleiding.
De deelnemer werkt dan wel binnen de kleine groepssetting maar wordt op 1 op 1 basis apart begeleid. Dit gebeurt meestal wanneer er wel gevraagd wordt om constante, directe aanwezigheid van een begeleider maar er genoeg ruimte is voor en behoefte is aan de nabijheid van andere mensen. Er zal in dit geval vaak een speciale werkplek worden ingericht waar de cliënt zijn of haar werkzaamheden kan uitvoeren en waar er ruimte is om zich af te zonderen. Op deze manier heeft de cliënt voldoende begeleiding om prettig te kunnen functioneren maar ook de voordelen van nabijheid van anderen.
Er wordt vaak gekozen voor begeleiding in een kleine groep wanneer er sprake is van een meer belevingsgerichte vorm van dagbesteding of wanneer het juist belangrijk is om een goed overzicht over de verschillende deelnemers te kunnen hebben.
Individuele begeleiding
Individuele- of 1 op 1 begeleiding vindt vaak plaats op verschillende manieren, zo kan er sprake zijn van begeleiding op een bepaald moment van de dag. Een moment waarop de kwetsbare cliënt even speciale aandacht krijgt of een bijzondere activiteit uitvoert. Denk hierbij aan zwemmen, een huishoudelijke klus of het doen van de dagelijkse boodschappen. De begeleiding kan hierbij dienen om veiligheid te bieden, te helpen met het trainen van vaardigheden of gewoon even dat moment van persoonlijk contact.
Er zijn echter ook mensen waarbij er op meer structurele basis behoefte is aan individuele begeleiding. Deze mensen hebben vaak last van een overvloed aan prikkels en kunnen hierdoor moeilijk of soms zelfs niet meedraaien in een reguliere groep.
Voor deze mensen is er, na een juiste indicatie, de mogelijkheid om alleen aan een begeleider gekoppeld te worden. Deze begeleider kan de cliënt begeleiden in de werkzaamheden van de cliënt of de cliënt op een meer belevingsgerichte basis ondersteunen. Veel voorkomende activiteiten hierbij zijn; wandelen, een uitje op de duofiets, voorlezen, muziektherapie of gewoon even lekker samen televisie kijken.
Het is wel belangrijk dat je je goed laat adviseren door de mensen die jou het beste kennen zodat jij bij ons de dagbesteding plek kunt vinden die het beste bij jou past.